Regaal

Regaal naar "Michel Klotz" in het Germanisches Nationalmuseum te Neurenberg.
Dit instrument is aan het eind van de 16de eeuw gemaakt.
Het staat beschreven in het boek "Das Regal" van Reinhardt Menger uit 1973. Informatie is te vinden op pagina 35, 36 en 37. Ook zijn er afbeeldingen opgenomen, bij nr. 4 van het uiterlijk en bij nr. 12 van de pijpen.De klavieromvang is van C/E tot a met kort octaaf en zonder gis, zodat het aantal tonen 41 bedraagt. De ondertoetsen zijn belegd met letterhout, ook wel slangenhout genoemd. Deze houtsoort heeft een buitengewoon fraaie tekening. De boventoetsen zijn van palissander en belegd met ivoor.

Via het Germanisches Nationalmuseum te Neurenberg hebben we een bouwtekening kunnen krijgen, maar het instrument is met een grote mate van eigen interpretatie gemaakt. Dat uit zich niet alleen in de windkas, maar ook in de versieringen, zoals de intarsia's.

Het pijpwerk is genspireerd op het Klotz regaal maar met een eigen interpretatie gemaakt. De bekers en koppen zijn uit n stuk gegoten en daar na open geboord voor de keel en de klankopening. De kelen zijn gemaakt als snavelbek-kelen, gedreven uit n stuk messing. De winddruk is 35 mm. De balgen worden met de hand bediend en kunnen van het instrument afgenomen worden. De windvoorziening met zevenvouwige balgen zorgt voor een fraaie, ademende klank. Voor het transport kan de windlade tussen beide balgen, in de daarvoor gereserveerde ruimte, geplaatst worden.Tijdens een presentatie concert in de kerk van Beerta op 31 maart 2010 van het middeleeuwse orgel werd ook dit regaal bespeeld, gebouwd door Willem Jan Hoevers uit Zuidbroek, die werkzaam is bij Orgelmakerij van der Putten. Hoevers bouwde het instrument in zijn vrije tijd. Klokkengieter Simon Laudy goot de koppen met Winold van der Putten. Van der Putten maakte de kelen, tongen etc. en intoneerde de pijpjes. Zoals gebruikelijk bij veel regalen zijn er geen klankbekertjes gemaakt, wat de toon een zeer direct en wat ongepolijst karakter geeft. De klank vulde moeiteloos de kerk van Beerta.