Hervormde kerk Midwolde

Andreas de Mare, 1657 - 1660,
Restauratie 1986, Albert de Graaf
Groot onderhoud 2013, Orgelmakerij van der PuttenDispositie:

Manuaal (CDEFGA-c''')

Praestant
Nasard
Sesquialter
Octaaf
Mixtuur
Quint
Roerfluit4 vt (bas-disc.)
11/2 vt (bas)
2 st. (disc.)
2 vt (bas-disc.)
2-3 st. (bas-disc.)
11/2 vt. (bas-disc.)
8 vt (bas-disc.)Geen pedaal

Nevenregisters:
Tremulant (inliggend; de Graaf, 1989)
Nachtegaal (v.d. Putten 2013)


Het orgel werd tussen 1657 en 1660 gebouwd door Andreas de Mare; hij maakte daarbij gebruik van delen (kas, windlade en pijpwerk) van een voorheen mogelijk reeds in de kerk aanwezig huisorgel, in 1630 vervaardigd door Levinus Eekman. Het stond oorspronkelijk waarschijnlijk op de borg Nienoord.
De restauratie werd in 1986 uitgevoerd door A.H. de Graaf, begeleid door een adviesteam onder leiding van Klaas Bolt. Ontbrekend pijpwerk werd gereconstrueerd in Eekman-, respectievelijk de Mare- factuur; de registermechaniek werd opnieuw aangelegd.

Tekst overgenomen uit:
Het Groninger Orgelbezit van Adorp tot Zijldijk
Deel II Westerkwartier


In 2013 werd door de Orgelmakerij van der Putten een groot onderhoudsbeurt uitgevoerd.
Wij hebben op verzoek van Victor Timmer een heveltje in het bakstuk weer een functie gegeven. Door dit heveltje wordt via het walsbord een windlade-ventiel bediend. Wij hebben een nachtegaal vervaardigd en geheel demontabel op de registermechaniek geplaatst en op deze discanthevel aangesloten.
Door ons werden alle pijpen van het orgel afgenomen en grondig gereinigd. De sleepafdichtingen werden nagezien en goed functionerend gemaakt. De middentoonstemming, naar Mersenne, werd weer aangebracht. De intonatiegebreken zijn hersteld.