Middeleeuws orgel

Het middeleeuwse orgel

De meeste middeleeuwse orgels kennen we door afbeeldingen. Ook zijn er enkele traktaten bewaard die dieper ingaan op de manier waarop de middeleeuwers hun orgels bouwden.

In de vroege middeleeuwen maakte men vooral kleinere orgels, het positief en het portatief genaamd. Deze portatieven konden namelijk makkelijk verplaatst worden.

Vooral kleinere ensembles gebruikten ze als melodie-instrument. Verder namen minstrelen deze instrumenten mee op hun reizen. Daardoor zijn er geen resten van deze organetto’s bewaard gebleven.

Rond de 13de en 14de eeuw ging men grotere orgels bouwen, deze werden blokwerken genoemd.

Kenmerken middeleeuws orgels

Middeleeuwse orgels verschillen in veel aspecten van moderne orgels. Ze hadden bijvoorbeeld geen moderne registratiemogelijkheden. Vaak hadden ze een front dat alleen bespeeld kon worden. Met daarachter een samenstelling van pijpen in octaaf en quintafstand die erbij genomen kon worden door een afsluiter te openen. De stemming was pythagoreȉsch.

Middeleeuws orgel maken

Orgelmakerij Van der Putten bouwde verschillende portatieven en positieven. Onder andere voor Jankees Braaksma, oprichter van “Super Librum”, een Gronings ensemble voor middeleeuwse muziek.

Ook maken wij reconstructies van middeleeuwse orgels, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen. Bekijk onze portfolio om een idee te krijgen van eerdere projecten.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over alle mogelijkheden.